Skip Main Navigation
Page Content

Save This Event

Event Saved

British Life on Film: History and the Film Archives

Lawrence Napper

Saturday, 11 May 2019 from 10:00 to 18:30 (BST)

British Life on Film: History and the Film Archives

Ticket Information

Type End Quantity
Standard Registration 24 May 2019 Free  

Share British Life on Film: History and the Film Archives

Event Details

In this one-day symposium, scholars from a variety of disciplines consider how their work has been informed by encounters with archive films recently made available online

Presentations include reports on creative practice using archive material and addressing local communities; the transformation of pedagogic practice through use of material from the regional and national film archives; amateur, semi professional and domestic film-makers and their networks; political, agitational and community film-making; Local and National television reports showcasing historical events.

Provisional Timetable:

 

Session One – Creative practice

 

10.00 – 10.30: Angela English – Creative Practice with Archive Film: Microhistories, Locality and identity. 30mins

 

10.30 – 10.50: Marc Bosward – Wales on Film: Memory, Identity, Politics. 20mins

 

10.50 – 11.20: Tania Chan – on the Deep Memory Pier project and the image of Hong Kong. 30mins

 

11.20 – 11.30: Discussion

 

 

 

11.30 – 12.00 COFFEE BREAK

 

 

 

Session Two – Amateur/Commercial

 

12.00 – 12.20: Lucie Dutton – When the Archive meets the Feature Film: David Lloyd George’s Motor Parade 20mins

 

12.20 – 12.40: Zoe Viney – Profiling the man with the movie Camera: exploring gender and class in the amateur collection of Wessex Film & Sound Archive 1920-1950. 20mins

 

12.40 – 1.10: Martin Cook & Martina Attille – Reflections on the work of Betty Cook. 30mins

 

1.10 – 1.30: Discussion

 

 

 

1.30 -2.30 LUNCH (not provided)

 

 

 

Session Three – Pedagogy/Programming

 

2.30 – 2.50: Kulraj Phullar – British Asians and Anti-Racism: In and With the Archive. 20mins

 

2.50 – 3.10: Ranjit S. Ruprai - Turbans Seen on Screen: Using online film archives to supplement cultural cinema exhibition. 20mins

 

3.10 – 3.30: Shane O’Sullivan – Archives for Education. 20mins

 

3.30 – 3.40 – Discussion

 

 

 

3.40 – 4.00 COFFEE BREAK

 

 

 

Session Four – Political/Activist/Instructional

 

4.00 – 4.30: Stephanie Cattigan – ‘The right Film for the Job’: How the SFC’s Industrial Panel (1946-1976) promoted the use of film in the post WW2 Scottish workplace. 30mins

 

4.30 – 4.50: George Legg – Monotony and Control: Re-Viewing Incarceration during the Northern Irish Troubles. 20mins

 

4.50 – 5.20: Hannah Hamad – Give Us A Smile (1983): Feminist Activist Filmmaking at the Leeds Animation Workshop in the post-‘Ripper’ Years. 30mins

 

5.20 – 5.30: Discussion

 

 

 

[Short Comfort Break]

 

 

 

Session Five - Plenary

 

5.35-6.00 Plenary: Using the film Archives in Teaching and Research

 

Christine Grandy, Chris O’Rourke, the presenters and audience in a general discussion

 

 

 

Do you have questions about British Life on Film: History and the Film Archives? Contact Lawrence Napper

Save This Event

Event Saved

When & Where


King's College London
Strand
WC2R 2LS London
United Kingdom

Saturday, 11 May 2019 from 10:00 to 18:30 (BST)


  Add to my calendar

Interested in hosting your own event?

Join millions of people on Eventbrite.

Please log in or sign up

In order to purchase these tickets in installments, you'll need an Eventbrite account. Log in or sign up for a free account to continue.