Cultural Competence Training (Session One)

Event Information

Share this event

Date and Time

Location

Location

Room A07, Institute of Mental Health

Triumph Road

Nottingham

NG7 2TU

United Kingdom

View Map

Event description
SELF-AWARENESS: UNCONSCIOUS BIAS, STEREOTYPES AND GENERALISATIONS

About this Event

SELF-AWARENESS: UNCONSCIOUS BIAS, STEREOTYPES AND GENERALISATIONS

Facilitators – Julian Harrison and Natalie Darko

THE PURPOSE OF THE TRAINING

To increase self-awareness which it comes to culture and to examine what is meant by unconscious bias and the use of stereotypes and generalisations.

WHAT THE TRAINING INVOLVES

There are three sessions:

The first session begins by looking at what we mean by ‘cultural competence’. It then looks at the issue of self-awareness in this context through a number of challenging activities.

Session Two introduces the concept of Unconscious Bias, examining what we mean by it through the way of examples and activities.

The final session, before lunch, focuses on Stereotypes and Generalisations and the essential distinction between the two. It then looks at the implications of Unconscious Bias and what we need to do about it, before offering some important concluding thoughts.

NOTE: In this training we will be focusing on challenging themes, hurtful stereotypes and uncomfortable personal truths. It is likely that delegates will be moving outside their normal ‘comfort zones’! This is necessary so that we can all become more culturally competent and genuinely advance equality beyond the ‘superficial’.

SCHEDULE

Time Item Duration

08.50 Registration and refreshments 10 mins

09.00 Welcome and introductions 10 mins

09.10 Arrangements for the day 15 mins

09.25 What is ‘cultural competence’? 20 mins

09.45 Self-Awareness activities 60 mins

Break (10 mins)

10.55 Unconscious Bias 45 mins

Break (10 mins)

11.50 Stereotypes and Generalisations 30 mins

12.20 Implications: What do we do about it? 30 mins

12.50 Conclusions and what next? 10 mins

13.00 Finish

Lunch will then be provided

Attendees can book 15 minute slots at the end of the training for personal, individualised advice. If you wish to take advantage of this, please contact us beforehand.

The Centre for BME Health will do all that it reasonably can do to ensure that your access requirements for engaging with us are met.

Accordingly, should you require information in an alternative format (e.g. large print, braille, easy read, coloured paper, or via the use of a British Sign Language interpreter), or have other access needs to enable you to attend one of our activities in person, please ask us by phoning 0116 258 8575 or emailing bmehealth-em@leicester.ac.uk.

Alternatively, you can contact us online via our website (https://centreforbmehealth.org.uk/)

Date and Time

Location

Room A07, Institute of Mental Health

Triumph Road

Nottingham

NG7 2TU

United Kingdom

View Map

Save This Event

Event Saved